ALANYANIN 800. FETİH YILI ONURUNA
I. ULUSLARARASI “SELÇUKLU SEKİZGENİ” ÇİNİ DUVARI PROJESİ 2021
Türkiye Selçukluları ulaştıkları siyasi kudretin yanında, hüküm sürdükleri coğrafyalarda oluşturdukları kültür ve medeniyet bakımından da ayrıcalıklı bir konuma sahiplerdir. Selçuklu kültür ve medeniyetinde özellikle sanat alanındaki özgün gelişmeler oldukça dikkat çekicidir. Sanat ve mimaride kullanılan mitolojik yaratıklar, geleneksel motifler, gezegen ve burç tasvirleri, geometrik şekiller çini sanatına büyük bir değer ve önem kazandırmaktadır. Selçukluların topraklarında seramik ve çini sanatına getirdikleri malzeme, desen ve renk gibi yenilikler ise görenlere bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamaktadır.
Türkiye Selçukluları, İslam kültüründe insanın hammaddesi olarak görülen toprağı işleyen seramik ve çini sanatına yeni bir soluk kazandırmışlardır. Bugün Türkiye’nin pek çok şehri ihtişamlı Selçuklu seramik ve çinileri ile bezenmiş mimari eserlerle süslüdür. Bu yönüyle de Selçuklu seramik ve çini sanatı geniş bir coğrafyada insanlara evrensel bir estetik değer kazandırmıştır.
Kalanoros, 800 yıl önce Türkiye Selçukluları Sultanı, I. Alaaddin Keykubat tarafından, merhametli ve dünyaya örnek, bir şekilde fethedilmiştir. 1221 yılında Alaaddin Keykubat tarafından adlandırılıp, Alaiye olarak anılan şehir 1935 yılından Atatürk’ün şehre yapmış olduğu ziyareti ile Alanya olarak değiştirilmiştir. Bu bağlamda sizleri, etkinliğimize katılmaya davet ediyoruz.
Detaylar:
Proje hakkında açıklama ve katılım koşulları için tıklayınız…