20.3 C
Alanya
Salı, Kasım 5, 2024
No menu items!
Alanya Turkiye Youtube Official Page

Engelsiz Alanya

2003 Yılında Alanya Belediyesi tarafından başlatılan ‘HERKES İÇİN ALANYA’ projesiyle, toplumun çoğunluğunu oluşturan engelli, yaşlı, güçsüz, çocuk, hasta ve hamile bayanlar gibi hareket yeteneğinde kayıp yaşayan bireylerin hayatını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak, eksikleri tespit etmek, tespit edilen eksiklikleri doğru biçimde projelendirerek, ulaşılabilirliklerini arttırıp günlük yaşamlarının kolaylaştırmak ve engelli vatandaşların bilgi, becerileri konusunda farkındalıklarının arttırılarak kişisel gelişmelerine katkı sağlayıp, yaşamın her alanında engelsiz bir şekilde yer almalarını sağlayarak ileri yaşam standartlarına kavuşturulması amaçlanmaktadır.

Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi
‘Herkes için Alanya’ projesi kapsamının bir parçası olarak 2012 yılında hizmete giren ‘Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi’nin zemin katında idari ofis, oyun etkinlik odası, kütüphane ve bilgisayar odası, dinlenme salonu, mutfak, bay, bayan engelli tuvaletleri, danışma masası ve dinlenme terası, birinci katında ise psikolog odası, fizyoterapist odası, toplantı salonu ile bay, bayan  engelli tuvaletleri bulunmaktadır. Kullanılan tüm mimari elemanların (rampa, görme engelli uyarı ve takip yüzeyleri, engelli asansörü, tuvaletler v.b. ) tüm engel gruplarına uygun olarak düzenlenmesinin yanı sıra iç donanımda kullanılan fonksiyonel elemanlarda (görme engelli bilgisayarı, görme engelli printer, engelli oyun grubu, görme engelli satranç takımı) tüm engel gruplarına uygun olarak düzenlenmiştir.

Ayrıca fiziksel engelleri sebebi ile bilgisayar kullanamayan ya da kullanımında zorluk yaşayan engellilerin bilgisayar kullanabilmesi için ODTÜ – KOSGEB Teknoloji Merkezinde geliştirilen donanım Türkiye’de ilk kez Alanya Belediyesi  tarafından Engelsiz Park ve Yaşam Merkezinde kamuya açık bir alanda hizmete sunulmuştur.

Epyam
MİMİK isimli donanım ve yazılım sayesinde fiziksel engelli vatandaşların kaş kaldırma, göz kırpma, dudak veya baş hareketleri ile bilgisayar kullanabilmelerini sağlayan sistem, merkezin bilgisayar ve kütüphane odasında hizmete girmiştir.

Mekânsal olarak kütüphane, oyun etkinlik odası ve dinlenme salonuna bağlı geniş teras mekânı ve bahçesiyle yılın büyük bir döneminde hava şartlarının uygun olduğu Alanya’da açık havada oyun, atölye, spor ve dinlenme fırsatını da  misafirlerine sunacaktır. Engelli oyun grubu ve engelli salıncak ile de bahçesinde çocukların hoşça vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşturulmuştur.Aileleriyle geldikleri bu ortamda çocuklar oyun aktivite odası ve oyun parkında güvenli bir şekilde oynarken ailelerine de geniş terası ve bahçesinde dinlenme imkânı sunulmuştur.

Bu merkez tüm engel gruplarının gün içinde rahatlıkla buluşarak boş vakitlerini değerlendirebilecekleri, tüm resmi kurumların veya sivil toplum kuruluşlarının konu ile ilgili yaptıkları konferanslara ev sahipliği yapabilecek,  engellilerin yapılacak olan atölye çalışmaları ile bilgi ve becerilerini ortaya koyarak yetenekleri ile ilgili farkındalıklarını ortaya çıkararak kendilerini geliştirebilecekleri bir mekân olarak hizmet vermektedir. Ayrıca bünyesinde psikolog, fizyoterapist, çocuk gelişim uzmanları, işaret dili tercümanı, proje uzmanı, danışma görevlisi ile hizmet vermekte olan Engelsiz Park ve Yaşam Merkezinde verilecek olan hizmetlerle engelli kişi ve ailelerinin özel sorunlarına da çözüm olabilecek ve danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir mekan olarak halkın hizmetine sunulmuştur.

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
BENZER YAZILAR
Tourism for All

En Popüler